BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, July 19, 2010

Resepi LaKsa Johor


Bahan-bahannya:-
  1. 1 kg ikan kembung
  2. 1 kg spageti - rebus dan toskan
  3. 1 biji bawang besar
  4. 1 biji timun-dihiris nipis
  5. 30 g taugeh
  6. 6 tangkai kacang panjang
  7. 3 keping lobak asin
  8. 1 ikat daun pudina
  9. 1 biji limau nipis - dibelah empat
  10. 100 g serbuk kari ikan
  11. 15 tangkai cili kering - kisar
  12. 10 biji bawang merah - kisar
  13. 3 batang serai
  14. 3 sm lengkuas - kisar
  15. 3 sm kunyit - kisar
  16. 4 keping asam gelugor
  17. 2 sudu besar kerisik
  18. sambal belacan
  19. 500 ml santan
  20. sedikit serbuk perasa
  21. garam secukupnya

Cara membuatnya:-

  1. Ikan kembung direbus, ambil isinya dan kisar hingga halus dan ketepikan. manakala tulang2 ikan dikisar dan tapis. Ambil stoknya.
  2. Masukkan isi ikan, bahan2 yang dikisar ,kerisik dan asam gelugor ke dalam stok ikan. Masak hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 20 minit di atas api.
  3. Masukkan santan, serbuk perasa dan garam. Setelah mendidih sesuaikan rasa dan boleh diangkat.
  4. Ketika menghidang, masukkan spageti, sayur-sayuran dan sambal belacan ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa.

SELAMAT MENCUBA...PASTI SEDAP..

0 comments: