Bahan-bahannya:-
- 1 kg ikan kembung
- 1 kg spageti - rebus dan toskan
- 1 biji bawang besar
- 1 biji timun-dihiris nipis
- 30 g taugeh
- 6 tangkai kacang panjang
- 3 keping lobak asin
- 1 ikat daun pudina
- 1 biji limau nipis - dibelah empat
- 100 g serbuk kari ikan
- 15 tangkai cili kering - kisar
- 10 biji bawang merah - kisar
- 3 batang serai
- 3 sm lengkuas - kisar
- 3 sm kunyit - kisar
- 4 keping asam gelugor
- 2 sudu besar kerisik
- sambal belacan
- 500 ml santan
- sedikit serbuk perasa
- garam secukupnya
Cara membuatnya:-
- Ikan kembung direbus, ambil isinya dan kisar hingga halus dan ketepikan. manakala tulang2 ikan dikisar dan tapis. Ambil stoknya.
- Masukkan isi ikan, bahan2 yang dikisar ,kerisik dan asam gelugor ke dalam stok ikan. Masak hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 20 minit di atas api.
- Masukkan santan, serbuk perasa dan garam. Setelah mendidih sesuaikan rasa dan boleh diangkat.
- Ketika menghidang, masukkan spageti, sayur-sayuran dan sambal belacan ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa.
SELAMAT MENCUBA...PASTI SEDAP..
0 comments:
Post a Comment